Home therapie » cranio

Cranio

Wat is het?

Bij cranio-sacraal therapie wordt gewerkt met het cranio-sacraal systeem (cs), het meest centrale systeem in het lichaam. Het bestaat uit hersenen en ruggemerg, en het hersenvocht dat tussen deze twee vloeit, beschermd door het hersenvlies (dura mater). Ongeveer 6 tot 12 keer per minuut zet dit systeem uit, en trekt weer samen om nieuwe vloeistof (liquor) aan te maken. Deze drukverschillen zijn voelbaar, hoewel langzamer en op een dieper niveau dan bijvoorbeeld de hartslag. Zo ontstaat het cranio-sacrale ritme, dat vanuit de hersenen en het ruggemerg, via zenuwbanen, spieren en bindweefsel, overal in het lichaam voelbaar is.

Het cranio-sacrale systeem is ontdekt door de amerikaanse neuroloog Dr. John E. Upledger, die sinds de 70-er jaren ook veel wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan op dit gebied. Hij ontdekte al snel de grote waarde van beïnvloeding van het cs-ritme. Het hele centrale zenuwstelsel – dat de werking van alles wat er in je lichaam gebeurt- regelt, beweegt mee in dit ritme. Ons centrale zenuwstelsel beïnvloedt vrijwel alle lichaamsfuncties, zoals spijsvertering, ademhaling, hartslag, bloeddruk enz. Als het cranio-sacrale ritme in balans wordt gebracht, heeft dit ook effect op de werking van het centrale zenuwstelsel en dus op al die lichaamsfuncties. De hypofyse, die zich in de hersenen bevindt, en de werking van alle hormonale klieren regelt, bevindt zich ook binnen dit systeem en de invloed ervan.

Cranio-sacraal therapie in de praktijk

C.s. therapie wordt uitgevoerd op een behandeltafel met een stevige matras erop. De cliënt is daarbij gekleed in gemakkelijke, niet knellende kleding. Doordat de behandelaar geleerd heeft het c.s. ritme te volgen, is in contact met het ritme te voelen waar het hapert, waar een blokkade of storing zit. Dit kan het gevolg zijn van een fysieke kwaal, oude blessure, ongeval óf emotionele gebeurtenis. Door zachte handgrepen met een hand boven en een hand onder het lichaam – en gebruikmakend van het lichaamsgewicht van de cliënt- wordt ruimte gemaakt. De maximale druk is over het algemeen 10 tot 14 gram!! Het lichaam maakt gebruik van de gelegenheid om het “probleem”of de “storing” op te lossen.

Cranio-sacraal behandeling Vaak voelt de cliënt een soort verminderd bewustzijn tijdens de behandeling, die als heel ontspannend wordt ervaren. Op het moment dat gewerkt wordt op een plek waar iets op te ruimen of te herstellen valt, zijn een aantal reacties mogelijk. Soms vinden flashbacks plaats van de ervaring die verbonden is met die plek, soms ervaart iemand alleen een bepaalde emotie of voelt iets “verschuiven” in het lichaam. Wat er ook gebeurt, het is altijd zo dat het lichaam op een bepaalde manier informatie vrijgeeft aan degene op de behandeltafel. Essentieel is dan ook de bereidheid van de cliënt om te kijken naar “wat ter tafel komt”. C.s therapie kan dus, naast uitermate ontspannend, ook confronterend zijn.

Vaak is het zo, dat tijdens de eerste behandelingen het lichaam vooral de gelegenheid neemt, om te regenereren (te herstellen, ontspannen, in slaapstand gaan). Na verloop van tijd gaat het lichaam “oude rommel” opruimen. Het is ook mogelijk dat na een behandeling een oude kwaal even opnieuw opspeelt, maar dat is vrijwel altijd van korte duur.

Verdere indicaties bij volwassenen, kinderen en baby’s.

Cranio-sacraal therapie is naast de eerder genoemde indicaties ook uitermate geschikt voor allerlei andere kwalen en pijnklachten als: migraine, burnout, slaapstoornissen, overgangsklachten, tanden knarsen, kaakkramp, reuma, astma en bronchitis, depressies, psychosomatische stoornissen, spastische darm, duizeligheid, oorsuizen, chronische moeheidsklachten, stress en hyperventilatie.

Bij kinderen zijn met c.s therapie goede resultaten bereikt bij verschijnselen van autisme, onverklaarbare buikpijnen, hoofdpijnen, brildragers met positieve glazen, bedplassen, eetstoornissen, angsten, leerstoornissen, en spasticiteit.

Bij baby’s zijn klachten als overmatig huilen en KISS syndroom, coördinatiestoornissen, buikkrampen, spugen en motorische achterstanden goed te behandelen met cranio-sacraaltherapie.

Opmerking

Aangezien ieder mens anders en uniek is, is er geen “standaardtherapie” voor een bepaalde klacht. Het resultaat hangt mede af van de mogelijkheden van de cliënt om open te staan voor de behandeling en de effecten daarvan. Het is goed om na de behandeling geen belastende mentale activiteiten in te plannen, zodat de ontspanning optimaal door kan werken.

Meer informatie over cranio-sacraal therapie?

Heeft u vragen of wilt u (vrijblijvend) een afspraak maken? Neem contact op!

Terug naar boven | terug naar lichaamstherapie