Home visie » Systemisch werk

Systemisch Werk

Systemisch werk is een fascinerend fenomeen dat vooral bekendheid heeft gekregen door het werk van de Duitse familie- en psychotherapeut Bert Hellinger. Hellinger heeft ontdekt dat ieder mens beïnvloed wordt door het systeem waarvan hij deel uitmaakt, te beginnen met het gezin van herkomst en de familie er omheen.

In mijn coachingsessies ( en soms ook tijdens cranio-sacraalbehandelingen) gebruik ik af en toe het gedachtengoed van systemisch werk om mensen meer inzicht te geven in hun proces, of om onderdelen van het probleem mee uit te werken.

Bijvoorbeeld: Een cliënt voelt zich te veel en te vaak verantwoordelijk voor allerlei zaken en wil daar van af. Op mentaal niveau is het dan handig om inzicht te krijgen wat er nu precies gebeurt in een bepaalde situatie. Welke impulsen uit de omgeving lokken uit tot het gedrag dat de cliënt wil veranderen? Hoe voelt dat fysiek, om zo te handelen? Wat doet het met je? Vervolgens wordt opgespoord wat de cliënt gelooft: waarvan is hij overtuigd zodat het leidt tot steeds verantwoordelijkheid naar zich toetrekken?

In veel gevallen kan dit al genoeg zijn om gedragsverandering te creëren. Als ik echter in de verhalen hoor dat verantwoordelijkheid een "issue" was in het gezin van herkomst, of dat de cliënt als oudste kind ook altijd verantwoordelijkheid heeft gedragen, waardoor hij eigenlijk al vroeg volwassen heeft moeten zijn, ga ik over tot een "systemische" aanpak.

(Onder de knop "Systemisch werk" in het hoofdmenu vind je uitgebreide informatie over de wetten en principes waar men bij systemisch werk van uit gaat. In dit voorbeeld houd ik het concreet en beknopt.)

In dat geval zijn er twee mogelijkheden:

Ongeacht de werkwijze, werken we in de sessie uit dat de cliënt als kind niet op de juiste plek heeft gestaan. Door hem alsnog op een kindplek te zetten t.o.v. de ouders, en de verantwoordelijkheid aan hen terug te geven, kan hij op een heel diepe, onbewuste laag, loskomen van dat aangeleerde gedragspatroon.

Op deze manier ga ik dan nog een stapje verder met de cliënt: werken op de zielslaag, waardoor wezen-lijke veranderingen plaats kunnen vinden.

Een afspraak maken? U bent welkom voor een vrijblijvend intake gesprek.

Terug naar boven